Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι τρίχες;

Όχι φίλοι μου, τίποτα δεν είναι τρίχες εκτός και αν πρόκειται για τρίχες!

Τον τελευταίο καιρό και πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 6 χρόνια παίζω με διάφορα χρώματα στα μαλλιά, στα ρούχα μου, ακόμα και στον χώρο που κινούμαι. Πόσο τυχαία είναι τα χρώματα και γιατί άραγε επηρεάζουν την ψυχολογία μας; Ήμουν ένα παιδί που του άρεσε πολύ το μαύρο χρώμα, αργότερα πήγε στο μωβ και αφού τα χρόνια πέρασαν και ίσως οι καταστάσεις άλλαξαν, άλλαξαν και οι προτιμήσεις του, όχι τι αγαπά, αλλά τι θεωρεί ότι του ταιριάζει.

Η ψυχολογία των χρωμάτων ξεκινά από πολύ βαθιά μέσα μας και βγαίνει σε αντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας, για κάποιο λόγο. Από τα ρούχα που φοράμε, τα αξεσουάρ, τα πράγματα στο σπίτι μας, τα χρώματα στους τοίχους μας, τα “τυχερά” μας εσώρουχα (δεν έχω βάσιμες πληροφορίες για αυτό…) όπως και τα χρώματα στα μαλλιά.

Οι γυναίκες έχουν το συνήθειο να παίζουν με τα μαλλιά τους κυρίως όταν η προσωπική τους ζωή δεν είναι καλή. Και είναι αλήθεια σύμφωνα με άνδρες ψυχολόγους. Τους αρέσει να κόβουν τα μαλλιά, να τα βάφουν και να τα πειράζουν.

Τι γίνεται όμως όταν φεύγουμε από το χρώμα που υπάρχει τριγύρω μας σαν συνηθισμένο, σαν φυσικό (Εφόσον δεν είναι δικό σου δεν είναι φυσικό χρώμα) και πάμε σε έντονα χρώματα, όπως το λέει και η λέξη ΧΡΩΜΑ;

Για αρχή ας δούμε τι συμβαίνει με τα χρώματα:

Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας… Επίσης οι κοινωνικές επιρροές σε κάποια μέρη το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος ενώ σε άλλα μέρη το λευκό. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως. Τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα. 

Πηγή: Η Ψυχολογία των Χρωμάτων – Σ.Κ.Ε.Π.Ψ.Υ

Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας.
Εκφράζει: Προστασία, Ισορροπία, Καθαρότητα, Αθωότητα , Ειρήνη, Αγνότητα, Διαύγεια, Αποστείρωση, Απλότητα, Παράδοση και Ειλικρίνεια

Κίτρινο: Μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα  μηνύματα. Λαμπερό και άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή, δημιουργεί ευτυχία (χαρά) αλλά και ζεστασιά. Διεγείρει πνευματικά γι’αυτό βοηθάει, η διακριτική του παρουσία, σε εργασιακούς χώρους. Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή του κίτρινου χρώματος καθώς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά και επιθετικότητα. Στην πρώτη συνέντευξη ενός υποψηφίου, η κίτρινη λεπτομέρεια στα ρούχα του μπορεί να εκφράσει την πνευματικότητα και την οξυδέρκειά του.
Εκφράζει: Ευθυμία,, Δειλία, Περιέργεια, Ευτυχία, Χαρά, Παιχνιδιάρικη διάθεση, Θετικότητα, Ευδιαθεσία και Ζεστασιά

Πορτοκαλί: Συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να τραβούν την προσοχή. Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα, ή ακόμα και επιθυμία. Τα διακριτικά πορτοκαλί αξεσουάρ στην ενδυμασία ενός ατόμου μπορούν να εκφράσουν τον ανοιχτό του χαρακτήρα, ότι είναι φιλικό, ευχάριστοι και ζεστό. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που ανοίγει την όρεξη.
Εκφράζει: Δημιουργικότητα, Ενθουσιασμό, Διασκέδαση, Ζωντανό πνεύμα, Νεανικότητα, Προσιτό, Πρόσχαρο, Ανοιχτόκαρδη

Κόκκινο: Ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φέρει στο μυαλό αίμα και πόλεμο αλλά και αγάπη και πάθος. «Αρπάζει» την προσοχή του παρατηρητή. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση του ατόμου και ότι διεγείρει την πείνα. Υο κόκκινο μπορεί να δείξει δυναμισμό και επιτυχία. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.
Εκφράζει:  Δράση, Περιπέτεια , Επιθετικότητα , Κίνδυνο, Ενεργητικότητα, Δυναμισμό, Ενθουσιασμό, Αγάπη , Πάθος και Δύναμη/ σθένος

Ροζ: ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας και απλότητας. Γενικά βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους.
Εκφράζει: Εκτίμηση, κατανόηση, Ευαισθησία, απαλότητα, Θηλυκότητα, Ευγνωμοσύνη, Αθωότητα, Ρομαντισμό, Λουλουδένιο, Ευγενικό, Κοριτσίστικο, Απαλό και Γαλήνιο

Μοβ: Υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο, πνευματικότητα και επιτήδευση. Ως συνδυασμός κόκκινου και μπλε, έχει ταυτόχρονα θερμές και ψυχρές ιδιότητες. Το βρίσκεις σε πολλά εκπαιδευτικά και πολυτελή προϊόντα. Το μοβ είναι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στην φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια.
Εκφράζει: Ακρίβεια , Φαντασία, Δικαιοσύνη, Μυστήριο, Αριστοκρατικότητα, Ηγεμονικό, Βασιλικό, Σοφιστικό και Πνευματικό

Μπλε: Ένα ήρεμο χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εξουσίας, επιτυχίας και ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τους αρέσει τουλάχιστον μία από τις αποχρώσεις του μπλε. Σε χώρους μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ηρεμία ενώ σε ρούχα προσδίδει αξιοπιστία και ασφάλεια. Αποχρώσεις του, όπως το γαλάζιο και το σιέλ, μπορούν να μειώσουν την διάθεση για φαγητό.
Εκφράζει: Εξουσία, Ηρεμία, Εμπιστοσύνη, Αξιοπρέπεια, Κατεστημένο, Δύναμη, Εξουσία, Σιγουριά, Γαλήνη και Αξιοπιστία

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ζήλεια και την απειρία. Σε χώρους φέρνει το αίσθημα της αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης και αντοχής. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.
Εκφράζει:Φρεσκάδα , Αρμονία, Υγεία, Απειρία, Χρήματα, Φύση, Ανανέωση, Γαλήνη, Ηρεμία, Καθαρό και ψυχρό, Περιβαλλοντικό καθώς και Θεραπευτικό

Καφέ: Το καφέ είναι συνδεδεμένο με την φύση, το ξύλο και την χρησιμότητα. Εκπέμπει απλότητα, ζεστασιά και σιγουριά. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που προσφέρει σταθερότητα και ευνοεί την συνεργασία.
Εκφράζει: Ηρεμία, Βάθος , Γη, Τραχύτητα, Απλότητα, Σοβαρότητα, Ευφυΐα, Δεξιοτεχνία και Χρησιμότητα

Γκρι: Φυσικό και ψυχρό.
Εκφράζει: Εξουσία, Αμβλύτητα , Ταπεινότητα , Κυκλοθυμία / Κατήφεια , Πρακτικότητα, Σεβασμό, Εκτίμηση, Μελαγχολία  και Ισορροπία

και τέλος το κλασσικό

Μαύρο: Συμβολίζει την απειλή ή το κακό, δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης. Εκφράζει τη σοβαρότητα και την επισημότητα γι’αυτό προτιμάτε σε επίσημες ενδυμασίες.
Εκφράζει: Εξουσία, Ευκρίνεια, Μυστήριο, Σοφιστικό χαρακτήρα, Κλασικό, Συντηρητικό, Ευκρινές, Τυπικό και Σοβαρό

Η μόδα δεν είναι χρώμα, ίσως το αντίθετο θα έπρεπε να λέμε. Το χρώμα σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι η διάθεση μας, η ψυχολογία μας… είμαστε εμείς. Δεν γίνεται να έχουμε επάνω μας κάτι που δεν είναι ή νιώθουμε κομμάτι μας.

DSC_9749

Την τελευταία φορά πέρασα από μπλε ξεβαμμένο σε γκρι ασημί που αποφάσισα από την ώρα που το είδα, πως δεν είναι για μένα… έτσι και γύρισα πάλι στο μπλε ενώ πήγαινα σε πράσινο.

Τα χρώματα μας επιλέγουν γιατί τα έχουμε ανάγκη, όχι γιατί κάποιος μας είπε πως πρέπει. Το 2017 θα γυρίσει και πάλι το μελί, είστε σίγουρες ότι ανήκετε σε αυτό;

Ενημερωθείτε από τους ειδικούς στο Ricky_and_Robbie

(Ευχαριστώ την Άννα-Μαρία με το υπέροχο ροζ του φλαμίνγκο, που πετύχαμε το χρώμα που γύρευα καιρό)!!

Σχετικά με βαφές και κουλουπου μπορείτε να δείτε σε παλιότερο κείμενο εδώ.

(Visited 1,273 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.