Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος, κάνουμε μια μικρή αναφορά στο Domestic violence ή αλλιώς στην ενδοοικογενειακή βία με επίκεντρο τη γυναίκα. Ελπίζω να καταφέρατε να διαβάσετε το πρώτο μέρος, έτσι ώστε να έχετε πάρει τις αρχικές πληροφορίες που χρειάζεστε.
Ανάμεσα στα δύο φύλα και την ευθύνη
Ενδοοικογενειακή βία δεν δέχεται μονάχα η σύζυγος, σχέση, ερωμένη κτλ, αλλά και ένας σύζυγος παράλληλα, πόσο μάλλον ένα παιδί (αυτό αξίζει να το συζητήσουμε μεμονωμένα).. Αυτό το αναφέρω για να μην παρεξηγηθούμε. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή με αναφορά στα παιδιά, αλλά και το αντρικό φύλο.
Γενικότερα δεν δεχόμαστε τη βία από όπου και αν προέρχεται!
Δεν παύει όμως να υπάρχουν λιγότερα περιστατικά κακοποίησης από γυναίκες σε άντρες, όχι πως δεν έχει σημασία και δεν δίνουμε βάρος, δεν είναι όμως τόσα όσα εμφανίζονται διαρκώς, από άνδρες σε γυναίκες.
Κάπου εδώ να πούμε πως κανένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να φοβάται. Δεν θα πρέπει να για κανένα λόγο να πάρει την ευθύνη και να δημιουργήσει σε βάρος του τύψεις.
Προσοχή στις λεπτομέρειες:
● Μεγάλος αριθμός δραστών ενδοοικογενειακής βίας αθωώνεται ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Φρόντισε να έχεις στοιχεία (1ον) και (2ον) να τα διατηρήσεις, έτσι ώστε να μπορείς να τα προσκομίσεις στο δικαστήριο:
Ποια είναι τα στοιχεία; βγάλε φωτογραφίες με ημερομηνία κάθε τραύματος, κράτησε screenshot από τηλεφωνικές κλήσεις και από μηνύματα, e-mail, προσωπικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενημέρωσε άτομα της εμπιστοσύνης σου ότι σου έχει προξενήσει σωματικές βλάβες ή ότι σε εξυβρίζει ή ότι σου ασκεί ψυχολογική βία.
● Φρόντισε να έχεις πάντα στην κατοχή σου όλα τα έγγραφά που σε αφορούν (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτες ανάληψης χρημάτων, διαβατήριο, ληξιαρχική πράξη γάμου κλπ). Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σου.
● Άνοιξε έναν δικό σου λογαριασμό τραπέζης, ακόμα και στα κρυφά (δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός για να το πράξεις), και προσπάθησε να συγκεντρώσεις εκεί χρήματα, ώστε να έχεις οικονομική αυτονομία από τον δράστη. Είτε χρειαστεί να φύγεις βιαστικά είτε όχι.
●Όπως κάνουμε και στο σεισμό, έτσι και εδώ, θα έχεις μια τσάντα έτοιμη, έχοντας μέσα τα ως άνω έγγραφα, χρήματα, ρούχα, ιατρικά έγγραφα, τιμαλφή, φάρμακα, τίτλους ιδιοκτησίας σου, κ.ο.κ. για εσένα και τα παιδιά σου, αν έχεις. Φύλαξέ την σε ένα ασφαλές σημείο (στη δουλειά ή σε κάποιο φιλικό άτομο), ώστε να μπορείς να την πάρεις, όταν αποφασίσει να φύγεις από το σπίτι.
● Πολλές φορές έχει τύχει να βρεθούμε σε καβγά και αυτό σε δημόσιο χώρο. Όχι δεν είναι ντροπή να τσακωθούμε δημόσια ή να αναφέρουμε κάτι που φοβόμαστε, ίσα ίσα που έχει μάρτυρες, ένα περιβάλλον μη ασφαλές για τον θύτη.
Εάν αποφασίσεις να του ζητήσεις να χωρίσετε, κάνε το σε δημόσιο χώρο, ώστε να μπορέσεις να τρέξεις μακριά ή να ζητήσεις βοήθεια από άλλους. Αν έχετε παιδιά, φρόντισε να κάνεις την προσπάθειά σου αυτή όταν τα παιδιά θα βρίσκονται μαζί με άτομο της δικής σου και μόνο εμπιστοσύνης, το οποίο θα έχει ενημερωθεί από εσένα για αυτό που επιχειρείς να πράξεις και θα καλέσει την Αστυνομία, αν δεν επικοινωνήσεις μαζί του σε συμφωνημένη ώρα μεταξύ σας.
● Φευγιό. Ναι εδώ χρειαζόμαστε ένα εξώδικο πριν το σκάσουμε. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο σας. Του εξηγείτε τι έχει συμβεί, για να μπορέσει να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια. Αν φύγεις εσπευσμένα μετά από ξυλοδαρμό, πήγαινε ΑΜΕΣΩΣ στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα. Ζήτα να καταγραφεί στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων. Εκεί θα αναφέρεις ότι μόλις έφυγες από το σπίτι για τον ως άνω λόγο. Έτσι θα αποδείξεις ότι δεν εγκατέλειψες εσύ τη συζυγική εστία και δεν θα είναι δυνατό να κατηγορηθείς για απαγωγή των τυχόν παιδιών σας.
● Όπως είπαμε και πιο πριν, τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα, χωρίς την υποβολή έγκλησης εκ μέρους σου δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις παράβολο έγκλησης.
Επιπλέον, αν αδυνατείς να καταβάλεις τα έξοδα της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, αρκεί η απόδειξη του περιστατικού βίας. Έτσι έχεις δικαίωμα για το ευεργέτημα της πενίας, η απαλλαγή δηλαδή από τα δικαστικά έξοδα. Εάν επίσης δεν μπορείς να πληρώσεις δικηγόρο, μπορείς να αιτηθείς από το δικαστήριο να σου διορίσει συνήγορο το ελληνικό Κράτος.
● Ζήτα από την αστυνομία να σου δοθεί παραγγελία εξέτασης από ιατροδικαστή – δημόσιο λειτουργό και μην καθυστερήσεις να τον/την επισκεφτείς. Η ιατροδικαστική έκθεση θα συμπεριληφθεί στην δικογραφία.
● Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που γνωρίζουν και είναι υποστηρικτικοί στις αποφάσεις σου. Είναι εκείνοι που θα είναι μάρτυρες, βοηθοί σε ότι χρειαστείς και το χέρι εκείνο που θα κρατήσεις στα δύσκολα.
Ξέρω πως τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον υποσχέσου μου πως θα κάνεις κάτι από τα παραπάνω.
Αν έχεις φτάσει έως το τέλος του κειμένου, τότε να ξέρεις πως είμαι δίπλα σου. Σε περίπτωση που χρειαστείς βοήθεια και φυσικά, μπορείς να επικοινωνήσεις με τα παρακάτω;
Καταφύγιο Γυναίκας: http://katafygiogynaikas.org
15900 – Τηλεφωνική γραμμή SOS – Βία Κατά Των Γυναικών https://womensos.gr
Ομάδα Γυναικών Σητείας: . https://www.neakriti.gr
Shield of Athena http://shieldofathena.com
https://kakopoiisi.gr
Στήριξη αλλοδαπών γυναικών θυμάτων βίας, διακίνησης https://www.klimaka.org.gr/
Αναζήτα, βοήθα ΜΙΛΑ
Μην ξεχνάς ούτε στιγμή πώς δεν φταις εσύ για τη βία που σου ασκείται!